Τι είναι η κοκκυγοδυνία (Πόνος στον κόκκυγα;)
Η κοκκυγοδυνία είναι ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, του τελικού τμήματος δηλαδή τοι ιερού οστού και της Σπονδυλικής Στήλης αυτό που αποκαλούμε «ουρά» του σώματος μας.
Η πάθηση είναι πιο συχνή λόγω ανατομικής κατασκευής στις γυναίκες και μάλιστα στις υπέρβαρες σε σχέση με τους άνδρες συνομήλικους τους και είναι πιο συχνή σε ενήλικες και σε σχέση με τα παιδιά. Είναι πιο συχνή επίσης σε αυτούς που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα σε σκληρό κάθισμα.
Που οφείλεται ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα;
Η πιο συχνή αιτία της κοκκυγοδυνίας είναι οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί του κόκκυγα από παρατεταμένο κάθισμα χωρίς διάλλειμμα σε σκληρές και άβολες επιφάνειες. Η κοκκυγοδυνία είναι επίσης συχνή σε αθλήματα όπως η ποδηλασία κι η κωπηλασία. Στην εμφάνιση της πάθησης συνεισφέρουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της περιοχής, η αυξημένη κινητικότητα της ιεροκοκκυγικής περιοχής και οι ανατομικές παραλλαγές του οστού του κόκκυγα.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της κοκκυγοδυνίας;
H κοκκυγοδυνία χαρακτηρίζεται από τον πόνο στην περιοχή του κόκκυγα ο οποίος μπορεί να αντανακλάει στους γλουτούς. Μπορεί να είναι οξύς και να μην μπορεί να καθίσει ο ασθενής ή να ξαπλώσει ανάσκελα ενώ η ενόχληση γίνεται μικρότερη όταν ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα ή σε πλάγια θέση. Ο πόνος μπορεί να γίνεται στιγμιαία μεγαλύτερος όταν ο ασθενής σηκώνεται από την καθιστή θέση ή να γίνεται προοδευτικά χειρότερος όταν στέκεται για αρκετή ώρα.
Ποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή του κόκκυγα;
Αν και ο πόνος στο κόκκυγα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μηχανικά αίτια, πρέπει πάντοτε μετά από λεπτομερή έλεγχο να αποκλείονται άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κοκκυγοδυνία όπως:
Κατάγματα – Εξαρθρήματα του κόκκυγα.
Κύστη του κόκκυγος.
Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης Ριζίτιδα
Καλοήθεις όγκοι όπως λιπώματα ή αγγειώματα.
Σπάνιοι κακοήθεις όγκοι όπως χορδώματα.
Σπασμός των μυών της περιοχής
Σωματοποίηση-Κατάθλιψη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;
H λεπτομερής λήψη του ιστορικού, η επισκόπηση και η ψηλάφηση είναι απαραίτητα για τη διάγνωση της πάθησης. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε περίπτωση ιστορικού τραύματος και για την μελέτη της αρχιτεκτονικής της περιοχής καθώς και τον αποκλεισμό οστικών αλλοιώσεων. Λεπτομερέστερος απεικονιστικός έλεγχος με Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να χρειαστεί για τη διαφορική διάγνωση της απλής κοκκυγοδυνίας από σοβαρότερες παθήσεις της περιοχής.
Πώς θεραπεύεται η κοκκυγοδυνία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί με το χρόνο χωρίς να χρειαστεί καν θεραπεία. Όμως στις περιπτώσεις που οι ενοχλήσεις επιμένουν ή και ο πόνος γίνεται βασανιστικός η θεραπεία είναι απαραίτητη. Περιλαμβάνει απλά μέσα αποφόρτισης του οστού του κόκκυγα με το κάθισμα σε μαλακό μαξιλαράκι ή και σε ένα κυκλικό αεροθάλαμο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Χορηγείται επίσης αντιφλεγμονώδης αγωγή για λίγες μέρες. Αν ο πόνος επιμείνει οι τοπικές ενέσεις κορτιζόνης σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Μία έγχυση μπορεί να είναι αρκετή αλλά αν χρειαστεί μπορεί να επαναληφθεί η ένεση μετά από μία εβδομάδα ή 10 μέρες και άλλη μία ή το πολύ 2 φορές. Επίσης οι εγχύσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο αναγεννητικής Ορθοπαιδικής με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν επίσης και οι τοπικές εγχύσεις υπέρτονων σακχαρούχων διαλυμάτων με τη μέθοδο της προλοθεραπείας η οποία ανήκει στις ενέσιμες αναγεννητικές θεραπείες. Σε πιο επίμονες περιπτώσεις συστήνεται η νευρόλυση του γαγγλίου του Walther με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων και σπανιότερα η αφαίρεση του επώδυνου κόκκυγα.
Recent Posts
- Oι Κρουστικοί Υπέρηχοι στην Πελματιαία Απονευρωσίτιδα ( Άκανθα Πτέρνας) 30 June 2020
- ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ - ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ 28 October 2021
- 10+1 συμβουλές για να αποφύγουμε τα ατυχήματα στον πάγο 20 February 2021
- Δημοσίευση σε blog Lilly-ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ : Η επίδραση της άσκησης στην πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης 09 April 2020
- Πότε είναι ανησυχητική η Οσφυαλγία 17 May 2020