Image

Παθήσεις
ΙΣΧΙΟ

111223Τι είναι η Παραισθητική Μηραλγία
Η παραισθητική μηραλγία οφείλεται σε συμπίεση του μηροδερματικού νεύρου στο σημείο που διέρχεται από το βουβωνικό σύνδεσμο, περίπου ένα εκατοστό πάνω από την άνω πρόσθια λαγόνια άκανθα.
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως:
- Σφικτές ζώνες όπως σε αθλητές άρσης βαρών
- Στενά αθλητικά ενδύματα ή στενά τζιν
- Κύηση
- Παχυσαρκία
- Αθλητές ενόργανης γυμναστικής οι οποίοι εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης των ισχίων
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από παραισθησία, αιμωδίες, αίσθημα βελονών ή και καυσαλγία κατά μήκος της πρόσθιας – έξω επιφάνειας του μηρού. Επίσης θετικό σημείο Tinel (αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με την επίκρουση τοπικά). Το μηροδερματικό είναι αισθητικό νεύρο και η βλάβη του δεν επηρεάζει την κινητικότητα .
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή πίεσης του νεύρου κατά μήκος του βουβωνικού συνδέσμου, απώλεια βάρους και ενίσχυση των κοιλιακών μυών. Είναι πιθανό να χρειαστεί τοπική ένεση αναισθητικού με κορτικοειδές, ενώ η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου εφαρμόζεται όταν αποτύχει η συντηρητική αγωγή.
 
121213Παροδική Οστεοπόρωση του Ισχίου
Το σύνδρομο αυτό αφορά συνήθως μία άρθρωση και κατά προτίμηση το ισχίο και είναι πιο συχνό σε άνδρες μέσης ηλικίας.Μία άλλη μορφή αυτού του συνδρόμου εκδηλώνεται στις έγκυες γυναίκες.
Κλινικά χαρακτηρίζεται από έντονο άλγος στην πάσχουσα άρθρωση με περιορισμό της κινητικότητας του ισχίου και ανταλγική χωλότητα.
Ακτινολογικά σημειώνεται έκδηλη περιαρθρική οστεοπόρωση ενώ το μεσάρθριο διάστημα παραμένει φυσιολογικό.
Στην μαγνητική τομογραφία καταγράφεται διάχυτο οστικό (μυελικό) οίδημα το οποίο μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τη μεσοτροχαντήριο περιοχή.
Στο σπινθηρογραφημα σημειώνεται έντονη καθήλωση του ραδιοφαράκου στην πάσχουσα περιοχή.
Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την άσηπτη νέκρωση του μηριαίου, τη συμπαθητική αλγοδυστροφία και τη σηπτική αρθρίτιδα.
Είναι νόσος αυτοπεριοριζόμενη σε χρονικό διάστημα 4-10 μηνών. Μπορεί όμως να παρουσιάζει μεταναστευτικό χαρακτήρα και να προσβάλλει το ετερόπλευρο ισχίο ή την άρθρωση του γόνατος.
Η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει την αποφόρτιση του σκέλους, περιορισμό της δραστηριότητας και απλά αναλγητικά ενώ η αντιοστεοπορωτική αγωγή με διφωσφονικά βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα του ασθενούς.