Παθήσεις
ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
- Οξεία Παροδική Υμενίτιδα του Ισχίου
- Πόνος στην Οσφύ στα Παιδιά
- Πρόληψη των Τραυματισμών στο Ποδόσφαιρο στα Παιδιά και τους Εφήβους
- Τι είναι το Συγγενές Μυϊκό Ραιβόκρανο
- Η Βαρειά Σχολική Τσάντα
Οξεία Παροδική Υμενίτιδα του Ισχίου
Η οξεία υμενίτιδα του ισχίου (Transient synovitis of the hip) αποτελεί την πιο συχνή αιτία επώδυνου ισχίου σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Είναι μία μη ειδική και αυτοϊώμενη φλεγμονή. Είναι πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια σε συχνότητα μεγαλύτερη 2 με 5 φορές και αφορά κυρίως παιδιά 3 -10 ετών. Η εμφάνιση σε βρέφη ή σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά αν και είναι δυνατή είναι σπανιότερη.
Η πάθηση αυτή αποδίδεται σε τραυματισμούς, σε υπερχρησία, σε αλλεργία, καθώς και σε μόλυνση από αμυγδαλές ή σε παθήσεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών.
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από οξεία ή προοδευτική εμφάνιση πόνου στην περιοχή του ισχίου ο οποίος αντανακλά προς τη βουβωνική περιοχή και την πρόσθια-έσω επιφάνεια του μηρού έως το γόνατο. Για το λόγο αυτό η πάθηση είναι δυνατόν να διαφύγει στά πρώτα στάδια της και να θεωρηθεί σαν πρόβλημα από το γόνατο. Η χωλότητα επίσης είναι ένα άλλο σύμπτωμα. Μπορεί να υπάρχει χαμηλή πυρετική κίνηση.
Από το ιστορικό είναι δυνατό να καταγράφεται εν ενεργεία ή σε αποδρομή φλεγμονή ενώ κατά την εξέταση διαπιστώνεται περιορισμός της απαγωγής, της έκτασης και της έσω στροφής του ισχίου. Μπορεί να υπάρχει και σύγκαμψη της άρθρωσης.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι φυσιολογικές αλλά ο αριθμός και ο τύπος των λευκών αιμοσφαιρίων, η Ταχύτητα της Καθίζησης των Ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο ΑSTO ( τίτλος Αντιστρεπτολυσίνης) πρέπει να ελέγχονται για τον αποκλεισμό μικροβιακής φλεγμονής.
Η παρακέντηση της άρθρωσης αποκαλύπτει υγρό διαυγές, καθαρό και άσηπτο. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός για παθολογικά ευρήματα ενώ το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευσει υγρού.
Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τη σηπτική αρθρίτιδα, την οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής (Legg-Calve-Perthes), τον ρευματικό πυρετό και την νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει την κατάκλιση, τον περιορισμό της δραστηριότητας του παιδιού και την αποφυγή βάδισης, ενώ είναι δυνατό να χρειαστεί η εφαρμογή δερματικής έλξης με το ισχίο σε κάμψη. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνήθως δεν χρειάζονται ενώ η ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγεται. Η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να παρακολουθείται έτσι ώστε να μην διαφύγει μια πιθανή μικροβιακή φλεγμονή.
Όπως αναφέρθηκε η πάθηση αυτοϊάται έτσι ώστε σε μία έως 3 εβδομάδες μετά την προσβολή δεν υπάρχουν πλέον συμπτώματα. Υποτροπή όμως είναι δυνατή. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται 4 έως 6 εβδομάδες μετά την ύφεση των ενοχλημάτων.
Παραπονιέται το Παιδί σας για Προβλήματα στη Μέση του;
Ακόμη και η σχολική τσάντα ενοχοποιείται για πόνους στη σπονδυλική στήλη. Αν η παιδική-εφηβική οσφυαλγία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενδέχεται να ακολουθεί τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους ενώ, σπανιότερα, προειδοποιεί για πιο σοβαρά νοσήματα.
-
Η οσφυαλγία στα παιδιά σχολικής ηλικίας αυξάνει συνεχώς παρότι, σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 24% των παιδιών ζητούν ιατρική βοήθεια κάθε χρόνο.
-
Μελέτη σε μαθητές ηλικίας 14 ετών με οσφυαλγία, έδειξε πως έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα στην ηλικία άνω των 25 ετών.
-
Η παιδική, εφηβική οσφυαλγία είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η συσχέτισή της με τη δραστηριότητα, την αύξηση των οστών και μυών στον αναπτυσσόμενο σκελετό.
-
Οφείλεται σε ανθρωπομετρικούς παράγοντες, στον τρόπο ζωής, στο μηχανικό φορτίο (κυρίως σχολικές τσάντες) και σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ενδέχεται να συνδέεται με αναπτυξιακές ανωμαλίες (π.χ. κύφωση, υπερλόρδωση, ορισμένες μορφές σκολίωσης), μηχανικές διαταραχές, κατάγματα, φλεγμονές, νόσους του κολλαγόνου, όγκους και ογκόμορφες αλλοιώσεις.
-
Άνω του 80% των ενηλίκων έχουν υποστεί κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας, η οποία εμφανίζεται σαφώς με μικρότερη συχνότητα σε παιδιά και εφήβους. Το 5% παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη ηλικίας 11-17 χρόνων παρουσιάζουν οσφυαλγία, με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια.
-
Αντικρουόμενες είναι οι επιστημονικές απόψεις, αν ένας μαθητής που παραπονιέται για πόνο στη μέση πρέπει να συμμετέχει σε αθλήματα.
-
Η μεταφορά βαριάς σχολικής τσάντας στην πλάτη αποτελεί κοινή πρακτική και έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας πρόκλησης οσφυαλγίας. Μερικές φορές, μικρά παιδιά μεταφέρουν φορτία ίσα με το 30%-40% του σωματικού τους βάρους.
-
Χρειάζεται να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό του παιδιού (τραυματισμοί, οικογενειακό ιστορικό), πού ακριβώς είναι ο πόνος, πιθανές αντανακλάσεις του, η φύση, η έντασή του, αν συμβαίνει συχνά ή συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα (λ.χ. πυρετός).
-
Η οσφυαλγία παιδικής-εφηβικής ηλικίας αποτελεί σύμπτωμα που ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρή παθολογία. Χρειάζεται καταγραφή των παραμορφώσεων στη σπονδυλική στήλη και έλεγχος τυχόν δυσμορφιών στα πόδια ή ατροφία των μυών (μηροί, κνήμες).
-
Ενώ οι περισσότεροι επώδυνοι τραυματισμοί στον αθλητισμό είναι ήπιοι, ο πόνος που παρατείνεται για μεγάλο διάστημα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα παθολογικά αίτια (σπονδυλόλυση-σπονδυλολίσθηση, πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου, νόσο του Scheuermann ή ακόμη και νεοπλασία).